Te gast bij Cineblend

Cineblend is een maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat. Op dinsdag 4 december is het thema ‘Mythe en werkelijkheid’, over beelden van wat gezien wordt als gesloten gemeenschappen in Nederland.

Op deze avond kijken we aan de hand van fotomateriaal en filmfragmenten naar de beeldvorming rondom deze ‘closed communities’. Hoe ziet die beeldvorming er eigenlijk uit? Zijn deze gemeenschappen wel zo gesloten als de media willen doen geloven? Hoe kijkt men naar die beeldvorming van binnenuit? Hoe moeilijk is het om in die gemeenschappen te filmen of te fotograferen?

Te gast zijn:

Leen van den Berg, regisseur en producent bij Van der Hoop Filmproducties. Zijn meest recente film, Het verdriet van West-Friesland, deed veel stof opwaaien.

Kees Brouwer, regisseur van onder andere bij VPRO Tegenlicht. In de documentaire Hallelujah, tussen storm en stilte (2011) dringt Brouwer via een portret van het Urker Mannenkoor door tot de ziel van de Urker gemeenschap.

Wendelien Voogd, filmmaakster en antropoloog. Een van haar projecten is de website www.staphorstinbeeld.nl. Daarop een overzicht van hoe de regio Staphorst de afgelopen decennia is verbeeld door onderzoekers, kunstenaars en media.

Karine Versluis, fotografe. In 2007 studeerde zij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met het boek STAPHORST over haar geboortedorp.

Cineblend vindt plaats in het Soeterijn Café, bij het Tropentheater in Amsterdam, vanaf 19.30 uur.

 

http://www.hollanddoc.nl/nieuws/2012/november/cineblend-4-december.html