Research & Redactie

Wendelien Voogd doet research en redactie voor documentaires en projecten op het gebied van lokale geschiedenis en cultuur.

—————————————————————————————————-

Staphorst in Beeld 2.0

headersibStaphorst is al eeuwen beroemd door haar beelden. Van dagjesmensen die in de 18 eeuw naar de Staphorster kerkgang kwamen kijken  tot aan de catwalkfoto’s van de hypermoderne modeontwerpers. Voor de digitale collectie Staphorst in Beeld doe ik research naar de beeldvorming over Staphorst en verzamel ik materiaal voor de website www.staphorstinbeeld.nl. Staphorst werd de afgelopen anderhalve eeuw verbeeld door media, filmmakers, fotografen, schrijvers, kunstenaars en onderzoekers. Voor Staphorst in Beeld bekeek en analyseerde ik honderden filmbeelden, documentaires, schilderijen, fotocollecties, onderzoeken en werken van schrijvers en dichters.
Zie www.staphorstinbeeld.nl

—————————————————————————————————-

Westlanders

Wendelien Voogd | Research, Redactie en Regie

Research en conceptontwikkeling voor tiendelige tv-serie over de cultuur van het Westland.

Op 1 januari 2004 kozen 10 dorpen in het Westland ervoor om samen één gemeente te vormen: De Lier, ‘s-Gravenzande (inclusief Heenweg), Monster (met de kernen Poeldijk en Ter Heijde), Naaldwijk (met de kernen Honselersdijk en Maasdijk) en Wateringen (inclusief Kwintsheul) vormen nu samen de gemeente Westland. Op papier een eenheid, maar hoe zit dat in het echt? Bestaat er al zoiets als een gemeenschappelijk gevoel, een volksaard, of is het nog ieder dorp voor zich? De serie Westlanders onderzoekt het volkskarakter van de inwoners van de Glazen Stad en kijkt naar de werkelijkheid achter de cliché’s.  Wat is er typisch aan een Maasdijkse Daikzeiker en wat maakt een Heulenaar tot een echte Heulenaar? De serie Westlanders onderzoekt de eigenaardigheiden en karakteristieke eigenschappen van de Westlanders en doet mee aan typische Westlandse gebruiken en evenementen van de streek.

Omroep: TV West, Producent: Voor de Buis (Rotterdam)

—————————————————————————————————-

Staphorst in Beeld

Wendelien Voogd | Research, Redactie en Regie

Voor de digitale collectie Staphorst in Beeld doe ik research naar de beeldvorming over Staphorst en verzamel ik materiaal voor de website www.staphorstinbeeld.nl. Staphorst werd de afgelopen anderhalve eeuw verbeeld door media, filmmakers, fotografen, schrijvers, kunstenaars en onderzoekers. Voor Staphorst in Beeld bekeek en analyseerde ik honderden filmbeelden, documentaires, schilderijen, fotocollecties, onderzoeken en werken van schrijvers en dichters.

Publiciteit:

Nederlands Dagblad, 13 september 2013: Staphorst en de kracht van beelden

NRC Handelsblad 6 november 2012: Staphorst laat niemand onberoerd.

Radio 1 journaal, 3 november 2012: ‘Er bestaat een oud-Hollands beeld over Staphorst’

Radio 1 (EO) – Dit is de Dag: Staphorst in opstand tegen imago,

Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2012: “Staphorst al jaren nationale schietschijf”

RTV Oost : http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=152934

 —————————————————————————————————-

 

Naar Zee! (concept)

Wendelien Voogd | Research, Redactie en Regie

Naar Zee!, een interactieve digitale beeldenbank van het gebied tussen Rotterdams Delfshaven en Hoek van Holland.

Van Delfshaven naar zee, ruig, wieg van roemruchte zeehelden, land van haringvissers en jeneverstokers, verguisd, miskend, maar vol onontdekte parels en schatten. Samen met de bewoners en bedrijven ontsluiten wij de beelden en verhalen van het gebied en koppelen die aan bestaande fietsroutes, waarmee bezoekers een route door het gebied kunnen samenstellen. De Beeldenbank is via een mobiele telefoon toegankelijk, zodat onderweg de beeldenbank kan worden geraadpleegd.

In samenwerking met bewoners en bedrijven, historische verenigingen, archieven en lokale experts